De koude waarheid: synthetische oliën schitteren in de winter

"Zijn synthetische oliën beter dan conventionele oliën?" We horen deze vraag de hele tijd, en we kunnen hem niet met ja of nee beantwoorden. Dat hangt van zoveel factoren af, waaronder de samenstelling van uw wagenpark en uw bedrijfsomstandigheden. Wat we kunnen zeggen is dit: Om aan de strengere EPA-normen inzake uitstoot en brandstofbesparing te voldoen, wordt bij moderne zware dieselmotoren steeds vaker gekozen voor oliën met een lagere viscositeit, wat steeds vaker volsynthetische oliën betekent. En nu we midden in een strenge winter zitten met vriestemperaturen van kust tot kust, willen we daaraan toevoegen dat de koudweereigenschappen van synthetische oliën serieus overwogen moeten worden voor vloten die in koudere klimaten werken.

 

Synthetische oliën bieden tal van voordelen, waarvan er twee in het bijzonder opvallen. Ten eerste bieden zij een zeer lage volatiliteit, wat helpt om het olieverbruik onder controle te houden. Meer vluchtige oliën hebben de neiging na verloop van tijd te verdampen, vooral bij de hoge temperaturen die in een motor heersen. Vanwege het lagere olieverbruik verdienen oliën met een lagere vluchtigheid over het algemeen de voorkeur als u de olieverversingsintervallen wilt verlengen.

 

Het tweede gebied waarop synthetische oliën uitblinken, is dat van de prestaties bij lage temperaturen. Hoe kouder een olie wordt, hoe dikker hij meestal wordt. Synthetische basisoliën hebben een zeer goede viscositeitsindex, wat betekent dat hun viscositeit niet noemenswaardig wordt beïnvloed door grote temperatuurschommelingen. Synthetische oliën spelen een centrale rol in de formulering van motoroliën voor de winter, zoals 5W-30 en 5W-40, omdat zij zeer goed presteren in extreem koude omstandigheden.

 

Al in de jaren zeventig, toen de Corporate Average Fuel Economy (CAFÉ)-normen strenger werden, begon men over te schakelen op synthetische oliën voor personenauto's. In het afgelopen decennium hebben we precies hetzelfde zien gebeuren met zware dieselmotoren. Vroeger adviseerden motorfabrikanten vooral 15W-40 olie ter bescherming tegen slijtage. Tegenwoordig wordt echter vrijwel elke in Noord-Amerika gebouwde zware motor in de fabriek gevuld met een 10W-30 of 5W-30 olie. Sommige worden zelfs in de fabriek gevuld met API FA-4-oliën, de nieuwste categorie die in 2016 werd geïntroduceerd en die een nog lager viscositeitsprofiel heeft.

 

Een 10W-30 olie biedt een redelijk robuuste bescherming voor alle seizoenen, maar in koudere gebieden is een 5W-30 of 5W-40 waarschijnlijk een betere keuze om een extra bescherming te bieden tegen lage temperaturen.

 

Die Motorenhersteller haben in den letzten Jahren erhebliche Verbesserungen an der Hardware vorgenommen, die die Kompatibilität mit dünneren Flüssigkeiten ermöglicht haben, darunter bessere Materialien, verbesserte Ölpumpen und elektronische Steuerungen. Die Ölhersteller haben ihrerseits vergleichbare Verbesserungen an den Ölen selbst vorgenommen, um sicherzustellen, dass Ölfluss und Druck den Anforderungen dieser Motoren entsprechen.

 

Een van de grootste voordelen van overschakeling op olie met een lagere viscositeit, wat waarschijnlijk neerkomt op een volledig synthetische olie, is brandstofbesparing. Eén manier om de voertuigefficiëntie te verbeteren is het verminderen van de zogenaamde "parasitaire" verliezen. Een belangrijke oorzaak van efficiëntieverlies is de door de motorolie veroorzaakte luchtweerstand - de motor moet harder werken en dus meer brandstof verbruiken om de dikte van de vloeistof te overwinnen. De wiskunde is dus eenvoudig: als je een dunnere, minder viskeuze vloeistof hebt, verbruik je minder brandstof. De resultaten kunnen natuurlijk variëren, maar verbeteringen van 1 tot 2% zijn gemakkelijk te bereiken door eenvoudig over te schakelen op een olie met een lagere viscositeit. Dit klinkt misschien niet veel, maar wanneer u bedenkt dat brandstof de grootste bedrijfskosten van een wagenpark is, tellen deze besparingen op en compenseren ze ruimschoots de initiële kosten van een synthetische olie ten opzichte van een conventionele olie.

 

De vraag of een olie synthetisch of conventioneel is, gaat echter voorbij aan de essentie. Het feit dat een olie synthetisch is, betekent niet dat zij per definitie beter is. De prestaties zijn afhankelijk van vele factoren. Daarom moet u slim zijn bij het kiezen van een olie die voldoet aan de specifieke behoeften van uw hardware en bedrijfsklimaat. Dit betekent dat u rekening moet houden met verschillende factoren, zoals de API-onderhoudscategorie, de viscositeitsgraad en, het belangrijkst, de OEM-specificaties. Het is tijd om contact op te nemen met uw smeermiddelen marketeer, die u de details kan geven. U zult wellicht verbaasd staan over de mogelijkheden die u hebt en de voordelen die u kunt halen uit de trend naar lagere viscositeiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *